Pozitivni vplivi Gyrokinesis vadbe

Bolečine v spodnjem delu hrbtenice so ena izmed najpogostejših mišično-kostnih bolezni v sodobnem svetu. Približno 70-85% vsega svetovnega prebivalstva trpi za tovrstnimi bolečinami. Obstaja več vzrokov za bolečine v križu, izmed najpogostejših pa so epistemološki dejavniki in degenarativne spremembe v spodnjem delu hrbtenice, v strukturah in spremembah mišičnih tkiv. Simptomi bolečin v križu se kažejo predvsem kot parestezija, ki jo opredelimo kot nenaden in nenormalen občutek, ki nastaja spontano in ga posameznik čuti kot bolečino, ki zabada, mravljinči in povzroča otopelost v spodnjih okončinah, pojavlja pa se bodisi med mirovanjem ali premikanjem.

Eden izmed vidnejših simptomov je tudi upad mišične moči in obseg gibanja, ki povzroči dvostransko asimetrijo spodnjih okončin, to lahko povzroči asimetrijo hrbtenice, kar lahko vpliva na gibalne sposobnosti in izgube občutka o lastni teži, kot tudi nepravočasne zaznave mišičnih kontrakcij. Kot patološki mehanizem, bolečine v križu lahko vodijo do oslabljenja mišic okoli hrbtenjače, degenerativnih sprememb v intervertebralnem disku, kar povzroča nestabilnost hrbtenice. Kronične bolečine v spodnjem- ledvenem delu hrbtenice lahko povzročijo abnormalne gibalne vzorce medenice, hrbtenice in križa. Še več, prav nepravilen- asimetrični gibalni vzorec je lahko vzrok bolečin, ki jih čutite in perestezije, kar zmanjša pravilnost posameznikove drže.

Hoja je kompleksen proces, ki vključuje tako živčni kot mišično-kostni sistem. To ponavljajoče se in stalno gibanje, ki premika telo naprej, hkrati ohranja stabilnost telesa med pokončnim stanjem in fizično aktivnostjo. Pri vsakdanji normalno tempirani hoji je vloga hrbtenice ključna in vsakršna deformacija, pa naj bo še tako majhna in neopazna, vpliva na vaš vzorec hoje. Premiki hrbtenice in kostno-mišične težave v le-tej vplivajo na elemente vzorca hoje, kot so dolžina, širina in tempo posameznikovega koraka.

Vadba, ki pozitivno in blagodejno vpliva na razteg in krepitev hrbteničnega sistema je Gyrotonic, saj pripomore k izboljšanju mišične moči in skozi krožne in spiralne gibe, ki izvirajo iz hrbtenice in se širijo skozi celo telo, raztegnejo in sprostijo zakrčeni ramenski obroč ter preobremenjeno hrbtenico. Prav tako je Gyrotonic dober za razvoj uravnotežene strukture kosti in oblike telesa s pomočjo vadbe raztezanja in sproščanja mišic.

Gyrokinesis podobno kot Gyrotonic pri vadbi uporablja krožne in spiralne gibe, le da vadba ne poteka na Pully Tower napravah, ampak na blazinah s pomočjo stola in lasnega telesa. Študije so pokazale, da vadba Gyrokinesisa blagodejno vpliva na posameznikovo telo, saj spodbuja lastne čute, zavednost lastnega telesa v prostoru pri gibanju v vse smeri, upogib telesa, razširitev hrbtenice, ustvarja podporo medenici, hrbtenici in spodnjemu delu telesa. Rezultati kažejo na izboljšanje posameznikove drže, dolžine, širine in hitrost koraka, kar pomeni, da vadba pozitivno vpliva na bolnike s kroničnimi bolečinami v hrbtenici, ker izboljša posameznikove vzorce hoje, razbremeni hrbtenico in sprošča mišične napetosti v telesu.