Zravnajte se – 10 načinov kako izboljšati svojo držo in se počutiti bolj samozavestne

Najpreprostejši način, da ste videti vitkejši, višji in bolj napeti oziroma čvrsti, dosežete z ohranjanjem dobre drže. Izboljšali boste počutje in videti boste samozavestnejše, ko bodo mišice sproščene in bodo hkrati delovale pravilno po svoji biomehaniki.

Dobra telesna drža pomaga preprečevati prenekatere zdravstvene težave. ˝Šestdeset odstotkov ljudi, ki obiščejo zdravnika za mišično –skeletne bolečine, se pritožujejo nad bolečinami v vratu,˝ pravi dr. Larry Ohlhauser, zdravnik v Edmontu in avtor knjige The Healthy CEO. ˝Pomemben dejavnik in glavni vzrok za te bolečine izvira iz slabe drže.˝

Po drugi strani pravilna drža pomaga, da dihamo naravno in učinkoviteje. Ljudje, ki sedijo vzravnano pravilneje dihanjo, kar posledično omogoča večji dotok kisika v možgane.

Pravilna drža pa pomeni spoštovati naravne krivulje hrbtenice: rahlo naprej pomaknjena krivulja na spodnjem delu vratu, rahlo nazaj pomaknjena krivulja med rameni in naprej pomaknjena krivulja v vašem spodnjem delu hrbta. Te krivulje vam pomagajo ublažiti gravitacijsko silo in težo lastnega telesa. Vsako odstopanje od krivulj lahko povzroči nateg v mišicah, ki podpirajo vretenca.

Dolgoročni učinki slabe drže se kažejo v degeneraciji sklepov v hrbtenici ter podaljšujejo ali skrajšujejo dolžino vezi in mišic v hrbtu. To lahko vodi do mišično-kostnih težav, vključno s togostjo, slabo prožnostjo in bolečinami v hrbtu. Sklonjena (zgrbana) drža lahko vrši pritisk na notranje organe, deluje negativno na njihovo učinkovitost in ovira samo delovanje organov. Še posebej so lahko prizadeti prebavni sistem in pljuča. Ko je vaš prsni koš stisnjen, lahko samo plitvo vdihujete.

5 STVARI, KATERIM SE IZOGIBAJTE

1 Ne držite se sključeno. Sedite in stojte poravnano z ušesi, rameni in boki v eni navpični liniji. Ko sedite sključeni, je pritisk na hrbtenico do 150% večji kot če stojite.

2 Ne kompenziraje s trik gibi. Ko ste preveč vzvravnani, svojo hrbtenico obremenjujete skoraj toliko, kot če ste preveč pokrivljeni.

3 Ne pustite, da vam slaba drža preide v navado. Sčasoma se bodo mišice in vezi na hrbtu začele podaljševati ali krajšati, da se prilagodijo na vašo slabo držo.

4 Izogibajte se spanju na trebuhu z vratom zvitim na eni strani. Vaša vzmetnica in vaša blazina vam morejo biti v oporo.

5 Ne zvijajte telesa ko vstopate ali izstopate iz avtomobila. Ko vstopate se najprej postrani vsedite na sedež in nato obrnite celo telo naravnost. Ob izstopanju obrnite telo proti vratom, nato z obema nogama stopite na tla in vstanite.

5 KLJUČNIH NAVODIL

1 Preverite svojo držo. Poglejte se vsakič ko greste mimo zrcala. Ocenjujte svojo držo stalno, tako sede kot stoje; lahko je pobrati slabe navade nevede.

2 Redno spreminjajte svoj položaj. Če morate ostati dlje časa v eni pozi, si vsakih 20 minuti poskušajte vzeti odmor in narediti nekaj skomigom z rameni, raztegnite vrat, ga obrnite izmenično v obe smeri in raztegnite vrat in hrbet.

3 Izogibajte se nošenju visokih pet dlje časa. Ti poudarjajo hrbtno krivuljo in nagibajo vašo medenico naprej, kar vse lahko prispeva k težavam v kolenih in hrbtu.

4 Stvari prenašajte previdno. Če uporabljate nahrbtnik, uporabljajte obe naramnici. Če nosite težko torbo, izmenjujte roko s katero nosite.

5 Prilagodite svoj avtomobilski sedež za pokončnejši položaj, saj to prepreprečuje sključeno držo in zmanjšuje učinke vibracij avtomobila na vašo hrbtenico.

Ohlhauser ponuja dva hitra načina za ovrednotenje in izboljšanje vaše drže:

– izberite steno, katerokoli steno. Stojte s hrbtom ob steni in z nogami 15 cm vstran. Naslonite se nazaj tako, da se zadnjica in ramena dotikajo stene. Premaknite glavo nazaj dokler se ne dotakne stene. To je dobra drža. Če se vaša brada premakne navzgor, ko se glava pomakne nazaj pomeni, da imate slabo držo. Ponovite vajo trikrat na dan tako, da vsakič zadržite pravilno pozo 30 sekund. To bo pomagalo pri prekvalifikaciji vaših hrbtnih mišic.

– sedite na voznikovem sedežu in glavo nagnite nazaj, da se dotika vzglavnika. Razširite prsni koš in ramena premaknite nazaj. Sedaj poskusite pogledati v vzvratno ogledalo. Verjetno boste ugotovili, da je vzvratno ogledalo prenizko in ga boste morali prilagoditi. Obdržite ga v tej poziciji.

Objavljeno v reviji Best Health, Sept 2010