Porodna izkušnja

Ker sem se na pilatesu za nosečnice v Petem elementu res dobro počutila in ker sem prepričana, da so mi vadbe pomagale, da sem porod lažje prenesla, pišem svojo izkušnjo kot želeno. Naša punčka Lota Ana nas je prehitela za 2 tedna. Rodila se je 15.3., ko sem bila še prijavljena na popoldanski pilates. Do konca sem se res fino počutila (če izvzamem manjše tegobe, kot je slabše spanje, okornost in hitra zadihanost). Vsak dan sem šla na sprehod, 1x na teden na pilates in vsak drug dan, sem vadila še sama doma po cca 10-15min.

Torej v sredo sem bila s mestnim avtobusom v mestu, kamor sem šla obiskat svoje sodelavce, mimogrede sem zavila na tržnico in jo po vsem mahnila na sprehodu po mestu. Spat sem odšla normalno ob 22h, ob pol polnoči pa me je zbudil en čuden občutek, kot en pok v telesu se mi je zazdel. Nujno sem mogla na WC in ugotovila, da nekaj nekontrolirano teče poleg.

Sicer je bilo vode bistveno manj kot sem brala in poslušala druge zato sem poklicala v porodnišnico, če je sploh to to. So rekli naj kar pridem in ob pol 1h ponoči sva bila z možem Markom tam. V sprejemni je ugotovila, da mi je počil mehur in da je zadeva še zelo na začetku (odprta sem bila samo 1,5cm). Skoraj je hotela poslati Marka domov, da se malo naspi, ker naj bi kar dolgo vse skupaj še trajalo – popadke sem čisto narahlo čutila. Hvalabogu tega ni storil, ker je potem šlo po hitrem postopku. Po klistirju in drugih pripravah, sva bila v porodni ob 2h, dali so me na ctg in ležati na posteljo. Ker res nisem vedela kako in kaj (bil je le prvi porod), sem si govorila in vizualizirala kako se odpiram, predstavljala sem si neboleč porod in se čimbolj poskušala poglobiti vase. Predhodno sem namrec od 5.meseca nosecnosti poslusala besedilo za sproščanje in vizualizacijo poroda, se pogovarjala s svojim dojenčkom in se na ta način pripravljala na bolečino, ki naj ne bi bila prehuda, torej bolečina ob podatkih naj bi pomagala dojenčku na plano in bila neka rešitev. Brala sem knjigo Modrost rojevanja, kjer sem “pobrala” kar nekaj dobrih primerov, kako se je potrebno poglobiti vase in si dopovedati, da je vse naravno ter si kuhala čaje iz malinovih listov in plahtice. Sigurna sem, da mi je vse to še kako pomagalo. Sploh pa da ne omenjam pilatesa in dihanja, kot ste nam ga pokazali.

Da nadaljujem o porodu. Čez kakšno uro se nama je pridružil babičar Anže in neskončno sem mu hvaležna za vse. Bil je odličen in brez njega ne bi šlo tako gladko. Skupaj z mano je predihal 2 popadka, ker sem čutila, da sem se malo zakrčila in mi dopovedoval naj se sprostim. Kasneje je to vlogo prevzel moj mož, dihal z mano, me masiral po hrbtu in mi pomagal dihati na masko, ki so mi jo vmes dali. Babičar je sprva rekel, da so popadki že kar pogosti, ampak me rajši ne bo živciral s tem, koliko sem odprta, ker je bilo ob sprejemu šele 1.5cm. Torej bi znalo še trajati. Jaz pa sem čutila, da moje vizualizacije nekako pomagajo in da dojenček že potiska navzdol. Ob naslednjem obisku čez kako uro, je babičar ugotovil, da sem odprta ze 8cm, kar ni mu blo jasno, kako sem to naredila. Jaz pa sem bila prav ponosna nase, čeprav sem vedela, da tisto res hudo še pride. In res je bilo tako. Začelo me je pritiskati na debelo črevo in glavica se je spuščala. Začela sem vdihavati smejalni plin kot zmešana in vrtelo se mi je v glavi 100/h. Babičarju sem težila naj me ne kliče mami, da mi je ime Rebeka in da naj me ne reže, če res ne bo nujno. Marko mi je povedal, da se je samo smejal in rekel, da plin dobro vpliva name. Res se par trenutkov sploh ne spomnim, takrat sem bila v nekem svojem svetu, živcna, kako bo dojenček izgledal, da bo vse ok in da ga varno spravim na svet. Nisva namreč vedela spola, zato je do takrat bila naša punca še kar samo dojenček. Steklo je potem vse zelo hitro, začela sem globoko dihati, pritiskati, spomnila sem se na naše vaje in Marko me je opozarjal naj ne tiščim zraka v glavo. To sem mu že prej zabičala (kot smo govorili pri vašem programu) naj me opozarja in res je pomagalo. Ko je bila glavica 1/4 zunaj je babičar predlagal naj 2 popadka ne pritiskam (kar je bilo težko in takrat sem se osredotočila na dihanje), da se presredek varno raztegne in res se je.

Naša Loti ni bila majhna: 3370g in 53 cm, glavo z obsegom 34cm in za prvorodko mi je baje šlo super. Vse skupaj je trajalo 3 ure in mala je bila na svetu ob pol 6h zjutraj. Prej so me pa strašili, da zna trajati še cel dan. Res sem hvaležna za vse moje pred priprave in vsem priporočam, da se poglobijo vase, predihavajo vnaprej in se čimbolj psihološko pripravijo na porod. Tudi brez raznih poživil in epiduralnih mora porod steči, če se na to pripraviš in če seveda ni drugih tehničnih zapletov. Še 1x hvala za pomoč pri pilates pred pripravah. Vsekakor vsem prijateljicam predlagam vaš nosečniški program.

Rebeka K. B.