Pilates kot sredstvo socialnega povezovanja

Na začetku vadbene sezone v mesecu septembru naše vadbe mrgolijo od množice radovednežev, rekreativcev, nosečnic, mamic po porodu, posameznikov z bolečinami v hrbtenici, pilates navdušencev in mnogih drugih. Rada bi izpostavila tiste vadeče, ki se vsako leto vneto in zvesto vračajo. Vrnejo se ne le zaradi boljšega počutja, ne le zato, ker so z leti in s treningi vzljubili pilates in ne le zaradi kvalitete, ki jo ponujamo. To so osebe, ki so se integrirale v skupino in so postale njen pomemben in neizostaven del. Druženje in navezovanje stikov so bistveni del našega življenja in zato nas pritegnejo dejavnosti, ki nam to socialno povezovanje omogočajo. V tem članku bi rada spregovorila o družabni komponenti kot dodani vrednosti skupinskih vadb pilatesa.

V zadnji noči meseca avgusta smo povzdignili kristalne kozarce penine ob odprtju studia Peti element. Slavnostni nagovor naše direktorice je glasil: »Vsi, ki mi nekaj pomenite, ste danes tukaj. Brez vas ne bi bilo nas. Hvala vam za vse.« Ob pogledu na ganjene obraze je bilo opaziti, da je veliko povabljenih na otvoritev seveda naših rednih strank.  Kot bi se našega vzpona in pridobitve veselila več kot mi sami, nam je z zarosenimi očmi stisnila pesti prav ena izmed tiste zveste in pozitvno naravnane množice prijateljev. Ja, prijateljev. To je titula, ki jo nosi kar veliko strank ob katerih smo zrasli. To je tudi tista dodana vrednost o kateri govorim.

Ob sprehodu po mestu občasno srečam kakšno izmed strank, ki mi opravičljivo razlaga zakaj je manjkala na vadbi prejšnji teden, brez da bi jo sama spodbudila k temu. V pogovoru s sodelavkami smo ugotovile, da je tak razgovor pravzaprav pozitiven, saj kaže strankin občutek pripadnosti skupini in dejstvo, da obiskovanje vadb jemlje resno. S časom namreč z vadečimi navežeš poseben stik. Zaradi specifičnosti našega dela, nam posamezniki zaupajo osebne stvari, mnogokrat težave in že dejstvo, da ti je zaupan del človekove intime je močna nit, ki povezuje.

S ponosom sem si zapomnila kompliment gospe, ki je rekla, da vadbo med ostalim obiskuje zato, ker ji kot inštruktorica vzbujam navdih in motivacijo. Zanimivo je opisala tudi občutek krivde, ki bi ga občutila v primeru, da bi prenehala obiskovati vadbe oziroma se pridružila kakšnem drugem organizatorju.

»Ni napačnih terminov, so le napačni inštruktorji«, se glasi stavek nekega uspešnega inštruktorja, ki polni ure s takšno lahkoto kot bi zastonj delil domače sadje in zelenjavo. Torej mi se zavedamo, če svojim strankam ne ponudimo nekaj več kot le strokovnost naša ponudba na dolgi rok ne bo dovolj. Znati prisluhniti posamezniku in biti animator skupine oziroma povezovalec programa je težka naloga. V prevodu to pomeni navezati stike s posameznikom in združiti celotno skupino.

V očeh inštruktorja je vsaka stranka enako pomembna, vsaka je edinstvena in vredna posebne naklonjenosti. Nekateri posamezniki med vadbo izstopajo s šaljivimi komentarji, drugi z resnimi vprašanji, tretji ostanejo poglobljeni v lastno telo in trening. Vsi skupaj pa tvorimo celoto v kateri smo kot skupina, vsaj po dosedanjih izkušnjah, neizmerno uživali.