Prvi pilates princip

Moj naljubši del pri uvajanju petih pilates principov novi stranki je reakcija osebe pri učenju in implementaciji vseh novih informacij, ki jih prejme.

Pogosto slišim komentarje kot so: Zakaj nas tega ne naučijo prej v življenju? Lahko začutim spodnji del trebušnih mišic samo z dihanjem, uau. Počutim se višje. Gib je tako majhen, kako je lahko tako intenziven. Presenečena sem, da lahko delam trebušnjak brez bolečin v vratu.

Resnica je, da zgolj peščica ve, kako se pravilno držati. Ustvarjamo vzorce, ki nas vodijo do poškodb in neravnovesij skozi celotno telo. Metoda pilatesa pa deluje tako, da vzpostavlja pravilne anatomske okvirje posameznika.

Stott pilates je mednarodni sodobni pristop k tradicionalnemu pilatesu, ki zagovarja vadbo preko razumevanja telesa in njegove biomehanike za vzpostavljanje naravnih krivin v hrbtenici in gibanja v vseh ravninah brez bolečin ali napetosti. Dihanje je prvi princip pilates tehnike, na kratko predstavljen v nadaljevanju.

Dihanje je najpomembnejša funkcija telesa. Prepogosto smatramo to nezavedno aktivnost samoumevno dokler nismo zaradi astme, kvalitete zraka ali bolezni omejeni pri dihanju. Glede na znanstvene raziskave lahko pride zaradi procesa staranja ali slabše dihalne navade tudi do 20 % zmanjšanje količine kisika v telesu. Slab način dihanja nas oropa energije in negativno učinkuje na respiratorni sistem. Pomanjkljiv način dihanja privede do slabše gibljivosti in zmanjšanja kapacitete vdiha. Prsni koš in mišice v neposredni okolici postanejo toge, negibljive in rigidne zaradi česar je dihanje oteženo. Zmanjšana elastičnost in šibke mišice puščajo ob izdihu zrak v tkivih pljuč, kar preprečuje udor svežeg zraka in posledično pomanjkanje kisika v krvnem sistemu. Eden od načinov doseganja slabšega izkoristka pri dihanju je tudi hitro in plivo dihanje, kar ponavadi povzroči slaba telesna drža in oslabljene mišice. Nezadostna količina kisika pa lahko privede do respiratornih bolezni, srčnih obolenj in počasnosti.

Učenje dihalnih tehnik je torej v vsakem pogledu pozitivno in prinaša izjemne zdravstvene prednosti. Prvi pilates princip je zato nepogrešljivo orodje vsakogar.